21 mar 2023 - Coronavirus

Biden promite că SUA vor „declasifica” informaţiile despre originile COVID

Joe Biden a promis că administraţia sa va „declasifica” cât mai multe informaţii despre originile COVID-19, inclusiv eventualele legături cu un laborator de cercetare chinez

Angajamentul preşedintelui SUA prin legislaţia nou semnată vine după ce directorul FBI, Christopher Wray, a dezvăluit că agenţia credea că virusul „cel mai probabil” provine dintr-o scurgere din laboratorul chinezesc la sfârşitul anului 2019.

După ce a ordonat agenţiilor de informaţii, inclusiv FBI, să investigheze de unde a venit virusul în 2021, preşedintele SUA a semnat acum o legislaţie care impune ca orice detalii descoperite să fie făcute publice.

Trebuie să ajungem originile COVID-19 pentru a ne asigura că putem preveni mai bine viitoarele pandemii”, a spus el.
Proiectul de lege al lui Biden, despre care el a spus că va limita doar schimbul de informaţii care „ar dăuna securităţii naţionale”, a fost aprobat atât de Senat, cât şi de Camera Reprezentanţilor.
Orice documente relevante trebuie publicate în termen de 90 de zile de la semnarea facturii.

Virusul COVID, provenit dintr-o scurgere dintr-un laborator chinez

Totul după ce directorul FBI, Christopher Wray, a dezvăluit că agenţia crede că virusul „cel mai probabil” provine dintr-o scurgere din laboratorul chinez.
El a spus că Beijingul, care a respins în mod constant această evaluare, „face tot posibilul pentru a încerca să zădărnicească şi să înfunde” eforturile internaţionale de a afla mai multe despre originile pandemiei.
Biden a declarat: „Administraţia mea va continua să examineze toate informaţiile clasificate referitoare la originile COVID-19, inclusiv legăturile potenţiale cu Institutul de Virologie din Wuhan”.
Poziţia oficială a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, conform unui raport din 2021, este că este „extrem de puţin probabil” ca virusul să provină din laboratorul din Wuhan, dar nu a exclus complet acest lucru.
S-a spus că cea mai probabilă explicaţie a fost că virusul îşi are originea într-un liliac înainte de a trece la un animal intermediar şi apoi a sărit la oameni.

Sursa : www.mediafax.ro