DOCUMENT Starea de alertă, prelungită pentru încă 30 de zile. Propunerile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

Printre altele, se propune menţinerea testării săptămânale a personalului de îngrijire şi asistenţă, a personalului de specialitate şi auxiliar din centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, din centrele rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.

Se propune menţinerea restricţiilor privind organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune ca desfăşurarea competiţiilor sportive, în spaţii închise sau deschise, să poată fi realizată cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. Propunerea vizează persoanele vaccinate, cele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele trecute prin boală.

Se propune ca cinematografele, instituţiile de spectacole sau concerte să fie deschise în intervalul orar 5.00 - 24.00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. În acest caz, ar avea acces doar vaccinaţii sau cei trecuţi prin boală.

Dacă incidenţa este mai mică sau egală cu 2 la mie, ar putea fi organizate în aer liber spectacole, concerte şi festivaluri cu participarea a cel mult 75.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie, pentru cei vaccinaţi, cei cu test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen negativ rapid nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane vindecate de boală. Dacă rata de infectare este mai mare de 6 la mie, spectacole, concerte sau festivaluri ar fi permise între orele 5.00 - 24.00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie. Aici, testaţii nu ar mai avea acces.

Propunerile CNSU trebuie validate prin hotărâre de Guvern.

Sursa : www.mediafax.ro