Războiul din Ucraina, ziua 272. UE va oferi încă 2,5 miliarde de euro Ucrainei / Kremlinul continuă propaganda „nu mai plănuieşte” să răstoarne guvernul ucrainean / Jumătate din sistemul

UPDATE 14:10 UE va oferi încă 2,5 miliarde de euro Ucrainei

Anunţul a fost făcut marţi de către şefa executivului blocului, Ursula von der Leyen

UPDATE 13:00 Gazprom a anunţat că va începe să taie livrările prin Ucraina începând de luni, dacă dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru Moldova va persista

UPDATE 12:30 Ucraina îl va chema pe ambasadorul Ungariei pentru a cere scuze după ce premierul său, Viktor Orbán, a apărut în public purtând o eşarfă înfăţişând un teritoriu ucrainean ca parte a Ungariei, a anunţat Ministerul de Externe

Orbán a fost fotografiat asistând la un meci de fotbal purtând o eşarfă despre care ziarul, Ukrainska Pravda, a spus că a arătat o hartă a „Ungariei Mari”, incluzând teritoriul care acum face parte din statele vecine Austria, Slovacia, România, Croaţia, Serbia şi Ucraina.

UPDATE 11:45 Rusia „nu mai plănuieşte” să răstoarne guvernul ucrainean

Rusia a declarat că „nu mai are în vizor” o schimbare de guvern în Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ţara sa „nu intenţionează ca ”operaţiunea specială” să schimbe guvernul din Ucraina”, relatează Sky Newses.
Acest lucru este în contrast cu începutul invaziei din 24 februarie, când Moscova urmărea să răstoarne guvernul ucrainean şi să instaleze un regim favorabil Rusiei.

UPDATE 11:00 Întreruperile de curent vor dura probabil până în martie 2023

Cel mai probabil, ucrainenii vor trăi cu pene de curent cel puţin până la sfârşitul lunii martie, a declarat luni şeful unui important furnizor de energie, în timp ce guvernul a început evacuările gratuite pentru locuitorii din Kherson către alte regiuni.
Jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei a fost avariată de atacurile ruseşti, a declarat preşedintele Volodymyr Zelenskiy, lăsând milioane de oameni fără electricitate şi apă, în timp ce iarna se instalează şi temperaturile scad sub zero grade.

UPDATE 09:30 UNHCR: 6.595 de civili morţi în Ucraina de la începutul războiului

Peste 6.500 de civili au fost ucişi şi peste 10.000 au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei forţelor ruse, a anunţat Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UNHCR), potrivit Ukrinform. „Din 24 februarie 2022, când a început atacul armat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, până la 20 noiembrie 2022, Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a înregistrat 16.784de civili morţi sau răniţi în ţară. 6.595 de persoane au fost ucise şi 10.189 de răniţi, inclusiv copii, atât pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean, cât şi pe teritoriul controlat de forţele ruse şi grupurile armate afiliate, a anunţat UNHCR într-un comunicat.

„UNHCR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea informaţiilor din unele locaţii în care au avut loc ostilităţi intense a fost întârziată şi multe rapoarte încă aşteaptă confirmarea. Aceasta se referă, de exemplu, la Mariupol (la Doneţk), Izium (Harkov), Lisiceansk, Popasna şi Sievierodonetsk (Lugansk), unde sunt menţionate numeroase victime civile”, conchide comunicatul.

UPDATE 09:00 Mass-media: Nu există probleme de securitate nucleară în Zaporojie

„Fără probleme imediate de securitate nucleară la uzina Zaporojie, în ciuda bombardamentelor”. Ştirea a fost dată de The Kyiv Independent, explicând că experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au constatat că, în ciuda atacurilor suferite în weekend, „echipamentele-cheie au rămas intacte”.

UPDATE 08:00 Nou raid rusesc asupra Hersonului, un mort şi 4 răniţi

Cel puţin o persoană a murit şi alte patru au fost rănite într-un raid rusesc asupra oraşului proaspăt eliberat Herson şi a satului Antonivka, din apropiere. Şeful adjunct al biroului prezidenţial ucrainean, Kirilo Timoşenko, a relatat pe Telegram, citat de Ukrainska pravda.

UPDATE 07:30 Ucrainenii îşi ascund ingenios tancurile de dronele ruşilor

UPDATE 07:00 Vereşciuk: Locuitorii din Herson au fost evacuaţi

Locuitorilor din Kherson li se oferă să evacueze pentru iarnă. „Ţinând cont de situaţia dificilă de securitate din oraş şi de problemele cu infrastructura, este posibilă evacuarea pentru perioada de iarnă în regiuni mai sigure ale ţării.

Guvernul oferă evacuarea gratuită în Krivoi Rog, Mikolaiv şi Odesa, cu un posibil transfer suplimentar în Regiunea Kirovohrad, Regiunea Hmelniţki sau regiunile de vest ale Ucrainei”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk. Rezidenţii evacuaţi vor primi gratuit cazare la adăpost, asistenţă umanitară, hrană şi asistenţă medicală.

UPDATE 03:00AIEA: Nu există îngrijorări în privinţa menţinerii nivelului de securitate la centrala nucleară Zaporojie, în ciuda bombardamentelor severe

Experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au descoperit că, în ciuda unui nivel ridicat de bombardamente la centrala nucleară Zaporojie în weekend, echipamentele cheie au rămas intacte şi nu au existat probleme imediate privind siguranţa nucleară.

UPDATE 01:00 Polonia face apel la decizia curţii de a anula o amendă impusă Gazprom pentru construirea gazoductului Nord Stream 2

Autoritatea pentru protecţia consumatorului din Polonia vrea ca toate firmele implicate în proiect să plătească pentru subjugarea energetică forţată comisă cu bună ştiinţă de Rusia.

Rezumatul zilei

  • Oraşele mari ucrainene se confruntă cu tot mai dese pierderi de energie. Guvernul a luat decizia să raţionalizeze resursele ramase. Cel mai grav sunt afectate gospodăriile care nu au curent, apă şi lumină.
  • Rusia lansează constant baraje de artilerie pentru a împiedica avansul trupelor ucrainene.
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a făcut un apel către NATO în care le-a solicitat sprijinul în apărarea centralei nucleare Zporojie, aflată sub controlul ruşilor. Preşedintele ucrainean se teme că ruşii ar putea produce un accident intenţionat şi scenariul Cernobîl s-ar putea repeta.
Ucraina îl va chema pe ambasadorul Ungariei pentru a cere scuze după ce premierul său, Viktor Orbán, a apărut în public purtând o eşarfă înfăţişând un teritoriu ucrainean ca parte a Ungariei, a anunţat Ministerul de Externe
Orbán a fost fotografiat asistând la un meci de fotbal purtând o eşarfă despre care ziarul, Ukrainska Pravda, a spus că a arătat o hartă a „Ungariei Mari”, incluzând teritoriul care acum face parte din statele vecine Austria, Slovacia, România, Croaţia, Serbia şi Ucraina.

Sursa : www.mediafax.ro