Aeronave C-17 Globemaster III şi C-27 Spartan, trimise din România să stingă incendiile din Franţa

Două aeronave C-17 Globemaster III, din cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, şi o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, au executat misiuni aeriene de urgenţă către Bordeaux, în sprijinul forţelor de intervenţie franceze.

Cele două aeronave C-17 Globemaster III, din cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, şi o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, au executat, joi şi vineri, misiuni aeriene de urgenţă de pe aeroporturile Otopeni şi Timişoara către o bază aeriană din zona Bordeaux, pentru transportul unor echipe de pompieri salvatori români, împreună cu echipamentul aferent - 77 de pompieri salvatori şi 17 mijloace de intervenţie.

Forţele române vor acţiona, în perioada următoare, în sprijinul forţelor de intervenţie din Franţa, pentru limitarea extinderii incendiilor de pădure care se manifestă în această perioadă.

Aeronavele C-17 Globemaster III au decolat de pe Aeroportul Otopeni joi, 11 august, în jurul orei 22.00, şi de pe aeroportul din Timişoara vineri, 12 august, în jurul orei 17.00, iar aeronava C-27J Spartan, a decolat în dimineaţa zilei de vineri, 12 august, de pe aeroportul Otopeni, a făcut escală la Timişoara, de unde a plecat în jurul orei 10.00 spre Franţa.

Executarea celor două zboruri cu aeronavele C-17 Globemaster III a fost solicitată de Ministerul Apărării Naţionale, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic.

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Franţa pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora.

Decizia de trimitere a forţelor şi mijloacelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în Franţa a fost luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat joi de premierul Nicolae Ciucă, la propunerea DSU, şi în urma consultării cu preşedintele României, Klaus Iohannis.

România a semnat în anul 2008, ca membru fondator, Memorandumul de Înţelegere pentru constituirea Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic, alături alte nouă ţări NATO - Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA şi Ungaria, precum şi cu Finlanda şi Suedia. În contextul actual, în care mai multe ţări europene se confruntă cu incendiile de vegetaţie, statul român s-a implicat şi în sprijinirea autorităţilor din Grecia cu echipe specializate de intervenţie, la solicitările formulate de guvernul elen, prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă. De asemenea, aeronave ale Forţelor Aeriene Române au intervenit, în luna iulie a acestui an, pentru stingerea incendiilor de pădure din Republica Slovenia, aceasta fiind a treia misiune de acest tip, după cea din Grecia (2018), şi Macedonia de Nord (2021).

Sursa : www.mediafax.ro