Consiliului Naţional pentru Siguranţa Transporturilor din SUA vrea ca maşinile noi să aibă tehnologie de detectare a alcoolului

Tehnologia ar fi putut preveni acest accident sfâşietor - la fel cum poate preveni zecile de mii de decese cauzate de accidente legate de conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice şi de viteza excesivă pe care le vedem în SUA în fiecare an", a declarat preşedintele NTSB, Jennifer Homendy. „Trebuie să punem în aplicare tehnologiile pe care le avem chiar aici, chiar acum, pentru a salva vieţi”.
Potrivit NHTSA, aproape 43.000 de persoane au fost ucise pe şosele anul trecut, cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii 16 ani. Se estimează că 20.175 de persoane au murit în accidente rutiere în prima jumătate a anului 2022, iar peste 230.000 au murit în accidente în care au fost implicaţi şoferi sub influenţa alcoolului începând cu anul 2000, potrivit CBT.
„Vedem cifrele", a spus Homendy. „Trebuie să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a salva vieţi”.
NTSB nu are nicio autoritate de reglementare, dar a făcut presiuni asupra NHTSA pentru a cerceta tehnologia de monitorizare a alcoolului încă din 2012. NHTSA şi un grup de 16 producători auto au finanţat în comun cercetări în acest sens încă din 2008, formând un grup numit Driver Alcohol Detection System for Safety (Sistem de detectare a alcoolului la volan pentru siguranţă).
Recomandarea este ca fiecare vehicul să aibă sisteme care să monitorizeze şoferii pentru a detecta intoxicaţia cu alcool şi chiar să utilizeze camere de luat vederi la bordul vehiculelor pentru a se asigura că şoferii sunt atenţi. Legea bipartizană de anul trecut privind infrastructura impune NHTSA să oblige producătorii de automobile să instaleze sisteme de monitorizare a alcoolemiei în termen de trei ani. Cu toate acestea, agenţia poate solicita o prelungire.

Sursa : www.mediafax.ro