Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 26. Xi Jinping, noi discuţii cu Putin / Premierul japonez Fumio Kishida, mişcat de ceea ce a văzut la Bucea / O gruparea partizană anti-Putin revendică incendi

UPDATE 16:30 S-a închis cel mai apreciat restaurant rusesc

UPDATE 16:10 Premierul japonez la Bucea: Revoltat de cruzime

„Sunt revoltat de cruzime. Reprezint cetăţenii japonezi şi exprim condoleanţe celor care şi-au pierdut viaţa”, a declarat premierul japonez, Fumio Kishida, care a vizitat o biserică din oraşul Bucea, de lângă Kiev, în misiunea-surpriză avută în Ucraina. Kishida a depus flori la Biserica Bucea, care a devenit un simbol al atrocităţilor ruse împotriva civililor din Ucraina, şi a adus un omagiu victimelor.

UPDATE 16:00 Gruparea partizană anti-Putin revendică incendiul de la sediul FSB din Rostov

Un grup de partizani ruşi numit Chyorny Most (Podul Negru) a revendicat incendiul izbucnit pe 16 martie trecut la sediul Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB) din orasul Rostov, lângă graniţa cu Ucraina, în care patru persoane a murit. Într-o postare Telegram preluată de Radio Europa Liberă, grupul a precizat că a fost „un co-autor” al episodului, contribuind la pregătirea şi implementarea acestuia. Chyorny Most se defineşte ca o mişcare de gherilă împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi agresiune împotriva Ucrainei.

UPDATE 15:30 Stoltenberg: Mă aştept ca 2% din PIB să fie ţinta minimă

„La summit-ul de la Vilnius, mă aştept ca liderii să fie de acord că 2% din PIB este minimum pentru cheltuielile pentru apărare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.


UPDATE 15:10 New York Times: drone chinezeşti la Moscova pentru peste 12 milioane de dolari

China a vândut Rusiei drone şi componente în valoare de peste 12 milioane de dolari de la începutul invaziei sale în Ucraina, relatează The New York Times, citând date oficiale ale vamale ruseşti furnizate de o companie terţă. În total, la Moscova sunt aproximativ 70 de furnizori chinezi, iar printre aceştia se numără şi o companie cu filială în Italia. „Este dificil de determinat dacă dronele chineze conţin tehnologie americană care ar încălca reglementările SUA sau dacă sunt legale”, scrie NYT, menţionând că transporturile „au sosit adesea prin intermediari şi exportatori mici”.

UPDATE 14:55 Ucraina primeşte o tranşă de 1,5 miliarde de euro de la UE

Ucraina a primit încă o tranşă de 1,5 miliarde de euro din pachetul de ajutor de 18 miliarde de euro al Uniunii Europene, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, marţi.
„Sprijinul nostru ajută Ucraina să funcţioneze în timp ce (se) apără”, a scris von der Leyen. „Împreună, scriem viitorul european al Ucrainei”.

UPDATE 14:50 Ucraina respinge avansul rusesc în centrul Bahmutului

UPDATE 14:40Vladimir Putin a declarat că a avut timp să discute cu Xi Jinping despre problemele internaţionale actuale şi relaţiile bilaterale

UPDATE 14:30 Putin şi Xi discută despre „planul de reglementare” al Chinei pentru războiul din Ucraina

În timpul părţii informale a discuţiilor, Vladimir Putin şi Xi Jinping au discutat despre un „plan” chinez de soluţionare a războiului din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.
„Nu voi da estimări, să aşteptăm declaraţii pentru mass-media”, a spus Peskov. Potrivit lui Peskov, partea oficială a negocierilor va avea loc după ora 16:00, la Kremlin.
Xi Jinping a numit Beijingul şi Moscova „mari puteri vecine” şi „parteneri strategici” în timpul unei întâlniri cu prim-ministrul Mihail Mishustin, spunând că China va avea „prioritate” relaţiilor cu Rusia.
Xi a declarat că premierul chinez Li Qiang „va continua să acorde prioritate parteneriatului strategic cuprinzător dintre China şi Rusia”, adăugând că „suntem mari puteri vecine şi parteneri strategici cuprinzătoare”.

UPDATE 14:20Xi Jinping a ajuns la Kremlin, unde este aşteptat de Vladimir Putin

UPDATE 14:00 Toţi oficialii de la Kremlin aşteaptă sosirea lui Xi

Alexander Novak, Elvira Nabiullina, Denis Manturov, Yuri Trutnev şi Yuri Ushakov aşteaptă începerea negocierilor între liderii Rusiei şi Chinei.

UPDATE 13:00 Kievul pregăteşte o ofensivă, ale cărei direcţii principale vor fi Lugansk şi regiunea Zaporojie, principalul obiectiv fiind întreruperea comunicării terestre a Rusiei cu Crimeea, scrie Bild, citând un oficial NATO

UPDATE 12:00 Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a sosit la Kiev

Interesant este că el a fost singurul lider G7 care nu vizitase încă Ucraina după invazia rusă. Este pentru prima dată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial când şeful guvernului japonez vizitează o ţară în care au loc ostilităţi militare.

UPDATE 11:30 Xi Jinping, întâlnire astăzi şi mâine cu membrii Partidului Comunist al Federaţiei Ruse, a declarat Zyuganov pentru RIA Novosti

Xi Jinping declară că l-a invitat pe Putin să viziteze China anul acesta.

UPDATE 11:00Statul Major General anunţă că Rusia a pierdut 166.570 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

UPDATE 10:00 Ucraina anunţă distrugerea a "mai multor" rachete de croazieră ruseşti în timp ce erau transportate pe calea ferată către flota rusă din Marea Neagră în Crimeea.

UPDATE 9:00 Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping vor ţine discuţii oficiale la Marele Palat al Kremlinului

În a doua zi principală a vizitei de stat a liderului chinez la Moscova, liderii celor două ţări au conturat un program încărcat de lucru. Kremlinul se aşteaptă ca preşedintele Republicii Populare Chineze şi preşedintele Rusiei să discute despre energie, cooperare militaro-tehnică, comerţ şi cooperare economică.

UPDATE 8:00 Rachete de croazieră ruseşti distruse în explozia din Crimeea, afirmă Ucraina

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că o explozie produsă în oraşul Djankoi din Crimeea a distrus rachete de croazieră ruseşti destinate flotei Moscovei din Marea Neagră.

UPDATE 7:30Statul Major General: Rusia a lansat nouă rachete şi 21 de lovituri aeriene în ultima zi

UPDATE 04:00 Autorităţile ruse nu ştiu cum să clasifice rolul grupului de mercenari Wagner în război

Fondatorul Wagner Group, Yevgeny Prigozhin, menţine pârghia politică şi influenţa regională, în ciuda dezacordurilor sale publice cu Ministerul Apărării, potrivit The Institute for the Study of War.

UPDATE 03:00 Bombardamente ruse în regiunea Sumi

Ruşii au bombardat masiv, sol-aer, regiunea Sumi. Din fericire, nu au fost raportate victime, deşi pagubele materiale sunt însemnate.

UPDATE 02:00 Ungaria a respins declaraţia comună a UE asupra mandatului de arestare al CPI pt Putin

Ungaria a împiedicat statele membre ale Uniunii Europene să elibereze o declaraţie comună privind mandatul de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI) împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, a informat Bloomberg, citând surse aflate la curent.

UPDATE 01:50 Blinken: Vizita lui Xi la Moscova oferă „acoperire diplomatică” pentru crimele ruseşti din Ucraina

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că vizita preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova indică dorinţa Beijingului de a oferi acoperire diplomatică atrocităţilor din Ucraina comise de Rusia.

Kievul pregăteşte o ofensivă, ale cărei direcţii principale vor fi Lugansk şi regiunea Zaporojie, principalul obiectiv fiind întreruperea comunicării terestre a Rusiei cu Crimeea, scrie Bild, citând un oficial NATO

Sursa : www.mediafax.ro