29 nov 2021 - Sănătate

China oferă un miliard de doze de vaccin anti-COVID continentului african

Preşedintele Xi Jinping a declarat că Republica Populară Chineză va oferi încă un miliard de doze de vaccinuri COVID-19 ţărilor africane şi va încuraja companiile chineze să investească nu mai puţin de 10 miliarde de dolari în Africa în următorii trei ani.
Promisiunea de a oferi doze suplimentare de vaccin, pe lângă cele aproape 200 de milioane pe care China le-a furnizat deja continentului, vine în contextul în care se intensifică îngrijorările legate de răspândirea unei noi variante a coronavirusului, cunoscută sub numele de Omicron, care a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud.
Liderul chinez a declarat că ţara sa va dona direct 600 de milioane de doze. Alte 400 de milioane de doze ar urma să provină din alte surse, cum ar fi investiţii în unităţi de producţie. Promisiunea lui Xi vine în cadrul forumului dintre China şi statele africane, cu accent pe comerţ şi securitate, desfăşurat în oraşul Diamniadio, în apropiere de capitala de la malul mării a Senegalului, Dakar.
„Trebuie să continuăm să luptăm împreună împotriva COVID", a declarat Xi la summit-ul de luni. „Trebuie să acordăm prioritate protecţiei populaţiei noastre şi să reducem decalajul de vaccinare".
Ratele de vaccinare în Africa sunt scăzute în comparaţie cu restul lumii, multe state fiind la mila donaţiilor străine din cauza lipsei de facilităţi de producţie locale şi a costurilor prohibitive ale achiziţiilor în masă. De asemenea, de la începutul pandemiei, Beijingul a donat milioane de doze de vaccin Sinopharm, produs în ţara sa, ţărilor africane sărace. Cu toate acestea, criticii acuză că generozitatea Chinei face parte dintr-o ofensivă diplomatică.
Xi a mai spus că va fi înfiinţat un centru transfrontalier China-Africa în yuani pentru a oferi instituţiilor financiare africane o linie de credit de 10 miliarde de dolari, fără a oferi mai multe detalii. Importurile totale ale Chinei din Africa, una dintre sursele sale cheie de aprovizionare cu ţiţei şi minerale, vor ajunge la 300 de miliarde de dolari în următorii trei ani, a declarat Xi, adăugând că cele două părţi vor coopera în domenii precum sănătatea, inovarea digitală, promovarea comerţului şi dezvoltarea ecologică.
Beijingul investeşte masiv în Africa şi este cel mai mare partener comercial al continentului, cu schimburi comerciale directe în valoare de peste 200 de miliarde de dolari în 2019, potrivit ambasadei chineze din Dakar.

Sursa : www.mediafax.ro