14 iun 2021 - Top știri

COMENTARIU Adrian Onciu. Legătura dintre Oxfam, miliardarii filantropi Soros & Gates şi presiunile asupra liderilor G7

Autor: Adrian Onciu

Nu mai este demult un secret că anumite grupuri de interese private reuşesc să influnţeze politici publice prin intermediul ONG-urilor. Societatea civilă a încetat să fie doar un instrument de presiune pentru rezolvarea inechităţilor sociale. A devenit o adevărată bâtă în războiul politic dintre stânga şi dreapta, folosită cu oarecare abilitate de către multimiliardari (în combinaţie cu anumiţi politicieni) pentru a-şi atinge aspiraţiile ideologice legate de globalizare. 

În ultima perioadă, din multitudinea de militanţi şi propagandişti camuflaţi în spatele unor ONG-uri caritabile a ieşit în evidenţă Oxfam International. Mai întâi, cei de la Oxfam s-au arătat dezamăgiţi de nivelul redus al noului impozit global pe venit. Reprezentanţii organizaţiei spun că este absurd ca G7 să pretindă că face un pas în faţă, din moment ce impozitul global minim pe profitul companiilor rămâne la nivelul scăzut de fiscalitate din paradisuri ca Irlanda, Elveţia şi Singapore. ”G7 a pus ştacheta atât de jos încât companiile pot să păşească pur şi simplu peste ea. Liderii ţărilor industrializate nu se pot aştepta ca majoritatea statelor lumii să accepte fărâmituri de la masa lor”, precizează un comunicat al Oxfam.

Apoi acelaşi Oxfam le-a cerut imperios liderilor G7 să sprijine suspendarea proprietăţii intelectuale în cazul producţiei de vaccinuri, pentru că ar fi nevoie de cel puţin 11 miliarde de doze, la nivel global, ca să asistăm la sfârşitul pandemiei. “Dacă liderii G7 pot dona doar 1 miliard de doze, atunci acest summit va fi un eşec”, a declarat managerul de politici de sănătate al Oxfam, Anna Marriott.

Dar Oxfam nu se mulţumeşte doar cu vorbe. La recenta întâlnire G7 de la Cornwall, mii de aşa-zişi activişti de mediu s-au dat din nou în spectacol, în numele cetăţenilor din întreaga lume, reuşind printr-un show colorat (şi foarte costisitor!) să apară în lumina reflectoarelor, pe prima pagină a principalelor publicaţii. Ei le-au cerut politicienilor să-şi intensifice eforturile pentru combaterea schimbărilor climatice. Îmbrăcaţi în costume de baie retro şi purtând măşti cu figurile liderilor celor şapte puteri ale lumii reuniţi la summit, militanţii Oxfam s-au tolănit pe şezlongurile de pe plaja din Falmouth, gest prin care ar fi dorit să ilustreze lipsa de acţiune a politicienilor în raport cu încălzirea globală.

Să vedem, însă, cine este Oxfam şi mai ales cine contribuie din plin la puterea financiară a acestui colos cu ramificaţii planetare. 

Oxfam International, un ONG cu agendă de stânga, globalistă, a fost înfiinţat în Marea Britanie în 1942 de către un grup de intelectuali, activişti şi academicieni de la Universitatea Oxford, drept răspuns la situaţia dificilă a refugiaţilor din Grecia. Fondată în 1970 de miliardarul-filantrop George Soros, filiala din Statele Unite a organizaţiei a avut, doar în 2012, venituri de 80 de milioane de dolari, inclusiv din fonduri guvernamentale.

Oxfam promovează conceptul de ”cetăţean global”.

ONG-ul militează pentru reducerea inegalităţilor sociale, introducerea unui sistem de impozitare graduală, reducerea sărăciei prin programe de redistribuire a bogăţiei, sprijinirea strategiilor legate de migraţie şi locuri de muncă, promovarea politicilor de luptă împotriva încălzirii globale. În Statele Unite, Oxfam implementează programe profund liberale (legate de inegalităţi, schimbări climatice, minorităţi, refugiaţi şi imigranţi), fiind privită mai degrabă ca unealtă de propagandă a stângii, decât ca organizaţie non-profit de activism civic, în sensul clasic pe care îl ştim cu toţii.

Printre altele, Oxfam a criticat dur decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite din Acordul Climatic de la Paris şi de a reduce drastic numărul de refugiaţi care pot ajunge pe teritoriul american. De asemenea, super-potentul ONG a propus introducerea unui impozit global pe venitul multinaţionalelor, inclusiv pe tranzacţiile financiare (între timp, propunerea a devenit realitate!) şi crearea unui ”organism fiscal global”, ale cărui competenţe ar submina suveranitatea naţională în materie de politici fiscale.

Unii comentatori din Statele Unite spun că Oxfam America a manipulat statisticile oficiale pentru a obţine mai multe donaţii în sprijinul eliminării inechităţilor sociale, a diferenţelor dintre bogaţi şi săraci, fără să menţioneze că inegalitatea globală se restrânge rapid tocmai graţie capitalismului. Oxfam America se opune mesajului America First (asociat cu mişcarea Trump) şi susţine că acesta ar echivala cu ”sărăcia morală”, întrucât ar propune o falsă alegere între a fi american sau a fi ”uman”. Organizaţia promovează în schimb ”cetăţenia globală” şi cauza internaţionalismului justiţiar.

În ultimii ani, Fundaţia Bill şi Melinda Gates a donat în contul Oxfam peste 10,6 milioane de dolari. Alte sume consistente au venit din partea fundaţiei Open Society, a lui George Soros. Fundaţia Rockefeller, dar şi multe altele având legături strânse cu agenda globalistă de la Davos, au pus umărul la finanţarea uriaşului ONG . Şi mai interesant este că începând din 2008 filiala Oxfam America a primit granturi guvernamentale (via USAID – Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională) în valoare totală de 100 de milioane de dolari. Despre legătura dintre USAID şi CIA este inutil să mai precizăm.

De menţionat că în 2018 Oxfam s-a aflat în mijlocul unui imens scandal internaţional, după ce membri ai ONG-ului au fost acuzaţi de abuz sexual. Organizaţia de caritate a pierdut 1 din 10 donatori, ca urmare a dezvăluirilor potrivit cărora angajaţi ai Oxfam ar fi exploatat sexual beneficiarii unor ajutoare umanitare, după cutremurul din Haiti.

Aşadar, chiar dacă nu i-am văzut în carne şi oase la reuniunea G7 de la Cornwall, miliardari ca Bill Gates şi George Soros şi-au făcut simţită prezenţa din plin, prin intermediul militanţilor de la Oxfam. Cei doi (ca de altfel şi mulţi alţi filantropi conectaţi la mişcarea globalistă) continuă să influenţeze politici publice într-un mod cel puţin imoral, dând de înţeles că reprezentaţiile zgomotoase şi presiunile ”de stradă” ale unor ONG-uri reprezintă, fără niciun un dubiu, voinţa supremă a majorităţii locuitorilor acestei planete.

Nimic mai fals.