26 mai 2021 - Top știri

Fermierii îşi cer drepturile, nemulţumiţi de lipsa unui program care să-i despăgubească pentru pierderile cauzate de secetă

Autor: Ştefan Dumitru
Sursa foto: Mediafaxfoto

Fermierii din România nu au primit despăgubiri pentru secetă. Subvenţiile au fost înjumătăţite anul acesta faţă de 2020.

Asociaţia Forţa Fermierilor se luptă pentru apărarea drepturilor agricultorilor români, însă anul acesta nu a avut rezultate în ceea ce priveşte drepturile venite din partea autorităţilor.

Vlad Macovei, reprezentant al fermierilor prin Asociaţia Forţa Fermierilor, spune faptul că a fost anunţaţ că nu vor avea despăgubiri pentru secetă, însă vor fi măsuri în PNRR.

VLAD MACOVEI, reprezentant fermieri: Principala revendicare, principala plângere a fermierilor români. Este starea de subfinanţare cronică a agriculturii naţionale. Nu vorbim doar de bugetul de stat, aici vorbim şi despre banii europeni pe care fermierii riscă să îi piardă. Irigaţiile au dispărut, depozitele regionale au dispărut, proiectele pentru acest an sunt întârziate. 

Cosmin Drăgoi, consultant pentru fonduri europene, spune că investiţiile în agricultură trebuie neapărat incluse în PNRR, însă pentru acest lucru ar trebui ca programul să ajungă într-o formă acceptată şi aprobată. Suntem aproape la un an de negocieri de structură a programului.

COSMIN DRĂGOI, consultant fonduri europene: Cele două domenii, respectiv irigaţiile şi depozitele regionale, sunt esenţiale pentru a creşte competitivitatea României. Nu pot decât să îmi pun întrebarea de ce Comisia Europeană refuză să susţină investiţii esenţiale. 

Deputatul Emil Dumitru spune că faţă de anul acesta, în 2020 fermierii au fost despăgubiţi cu aproximativ 200 de milioane de euro pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2019.

EMIL DUMITRU, deputat: Din păcate anul acesta datorită restricţiilor bugetare nu a fost posibilă despăgubirea la culturile înfinţate în primăvara anului 2020. Oricâte despăgubiri vom acorda, dacă nu vom avea un sistem de irigaţii funcţional, nu vom reuşi să depăşim efectele schimbărilor climatice.